15.5.-3.6.2021 Leena Vainio: Surun ja ilon päiviä

Tutkin trauman, elämänmuutosten ja luopumisen tuntoja sekä nostalgian kaihoisaa, mutta kannattelevaa voimaa. Teokset ovat abstrakteja, kerroksellisia öljyvärimaalauksia, ompelua sisätäviä sekatekniikkateoksia ja esimerkiksi valkoisista lakanoista tehtyjä installaatioita. Käyttämäni materiaalit liittyvät kiinteästi aiheisiini.

Leena Vainio ja teos Frida ja minä.

Nostalgia on surullisuuden lisäksi kaunista, elämää rakentavaa ja kannattelevaa. Nostalgia, kaipuu menneeseen ja menetettyyn, sekä johonkin tuntemattomaan uuteen normaaliin astuminen on yhteistä erilaisissa poikkeustiloissa. Minulle rintasyövän ja korona-ajan aiheuttamat tunnot näyttäytyvät samankaltaisina. Aikaisempi elämä on kaipauksen kohde ja nostalgiaa nostattava muistojen lähde. Poikkeustila on käännekohta. Varmaa on luopuminen ja muutos, muu on häilyvää ja uutta. Minkälaiseen arkeen palataan mullistusten jälkeen? Minkälainen on uusi normaali? Miten voi kuvata vaikeita ja hankalasti sanallistettavia tuntemuksia?

Maalauksissani kerrostan väriä, luon syvyyttä, haen vastauksia. Joskus luon kollaaseja tuodakseni elävyyttä ja kerroksia teoksiin. Työskentely on leikin kaltaista, välillä se muistuttaa tanssia tai miekkailua, välillä se vie entisaikojen ompelutöihin ja kirjontaan. Erilaisten tekniikoitten yhdistely ja materiaalien tutkiminen on keskeistä työskentelyssäni.

Käytän installaatioissani keveitä materiaaleja kuten pellavakuituja ja ihoa vasten käärinliinojen tapaan olevia valkoisia liinavaatteita. Liitän joihinkin teoksiini kirjontaa. Neula on terävä kynä. Kuluneissa lakanoissa näkyy eletty elämä ja kuolemakin. Ne ovat jo sellaisenaan kauniita ja hauraita. Ne ovat myös ekologista, kierrätettyä materiaalia.

Kiitos Björkqvistin rahastolle näyttelyni tukemisesta!

-Leena Vainio
Kuvataiteilija YAMK

Biografiaa

Toimin monipuolisesti taiteen kentällä. Olen pitänyt vuosittain yksityisnäyttelyitä ja osallistunut ryhmänäyttelyihin. Opiskelin vuosina 2019-2020 Kuvataiteilija YAMK -tutkinnon syventääkseni Kuvataiteilija AMK -tutkintoani. Nostalgiaa käsittelevä opinnäytteeni ja siihen liittyvä näyttelyni kesällä 2020 olivat nimeltään Kaiho ja Unhola. Kuulun ryhmään nimeltä Baren Baren. Tällä neljän
taitelijan ryhmällä on ollut näyttelyitä vuodesta 2011. Näyttelymme Modificatio tulee esille Loimaalle Kuivurigalleriaan kesällä 2021.

Taidetyötäni teen työhuoneellani, joka sijaitsee Tampereella vanhassa polkupyörätehtaassa. Olen Tampereen Taiteilijaseuran ja Rauman Taidegraafikoitten jäsen sekä Suomen Taidemaalariliiton kokelasjäsen. Toimin Avarataide ry.n sihteerinä.