24.7.-12.8.2021 Taru Salonen: Maisema jonka tuntee

Maisema jonka tuntee -näyttely koostuu maalauksellisista puupiirroksista, joissa kuvaan itselleni tärkeää maisemaa. Tuttuun maisemaan latautuu merkityksiä, tunteita ja narratiiveja. Maiseman näkee vaikka silmät kiinni ja tutun maiseman voi kokea olematta paikan päällä. Silloin maisema on osa minuutta, kuten läheinen ihminen. Ihminen on olemassa vain suhteessa toisiin ihmisiin. Näyttelytöitä tehdessäni olen pohtinut miten ja miksi olen suhteessa kuvaamaani maisemaan. Miten peilaan maisemasta mennyttä ja nykyisyyttä, kokemaani ja tuntemaani.

Näyttelytyöt perustuvat mielikuviini maisemasta. Tarkennan tiettyihin kohteisiin taustan jäädessä epätarkaksi kuin valokuvassa. Kyse ei kuitenkaan ole valokuvista vaan mielikuvistani, siitä millaisena maiseman tunnen.

Maisemani rakentuu taivaasta, horisontaalisista linjoista ja siitä poikkeavista möhkäleistä kuten rakennus tai puu. Maisemalliset elementit kiinnostavat minua visuaalisesti, mutta erityisesti merkityksenantajina. Ne ovat hahmoja, joiden läsnäolo on oleellista tutun maiseman kerroksellisuudessa. Tarkastelen maiseman elementtejä, jotka edustavat pysyvyyttä ja luovat illuusion muuttumattomuudesta. Elottomat kohteet maisemassa, kuten rakennukset, seisovat näennäisen muuttumattomina omassa tilassaan. Niitä katsoessa aika pysähtyy ja ihmiselämä kutistuu. Kuitenkin talokin hengittää ympäröivää ilmaa ja säätä haurastuen vuorovaikutuksessa niiden ja ajan kanssa.

Maisema jonka tuntee -näyttelyn pääväri on vihreä. Vihreä viittaa luonnon ylitsepursuavaan kasvun voimaan ja valoon. Tietoisuus hiipivästä pimeydestä ja kaiken lakastumisesta on kuitenkin läsnä, huolena taustalla, muistutuksena hetkellisyydestä, ajan ohikiitävyydestä.

Teen puupiirrosta yhden laatan tekniikalla. Samaa laattaa kaiverretaan, väriä telataan ja vedostetaan vuorotellen kunnes laatta on kaiverrettu loppuun. Vapaa väritelaus tuottaa maalauksellisen jäljen. Vedostan sekä käsin hiertämällä että prässillä. Vedossarjat ovat pieniä ja muuntuvia, kahta täysin yhdenmukaista vedosta ei tule.

Olen turkulainen kuvataideopettaja ja taidegraafikko. Kuulun Suomen ja Turun taidegraafikkoihin, Suomen puupiirtäjien seuraan ja Turun taiteilijaseuraan. Minulla on tänä kesänä aktiivista näyttelytoimintaa: yksityisnäyttelyt Tampereen lisäksi Ruovedellä ja Uudessakaupungissa. Lisäksi osallistun Turun taiteilijaseuran jäsennäyttelyyn Loimaalla ja Turun taidegraafikkojen jäsennäyttelyyn Turussa.

tarusalonen.com
Instagram @tarusalonenart
tarusalonen2@gmail.com