Aija Salovaara, Jenni Hurmerinta, Terjo Aaltonen: Kuoleman kättelemät
IsoGalleria 3.6. – 22.6.2023
MediaKulma 3.6. – 22.6.2023

Kuva: Terjo Aaltonen

Kun mä kuolen, musta tulee isona tammi

Kirjallisuusterapiaohjaajat Jenni Hurmerinta ja Aija Salovaara järjestivät sanataideryhmiä saatto- ja palliatiivisen hoidon osastoilla sekä syöpäyhdistyksissä eri paikkakunnilla vuosina 2016–2022. Vuosien varrella työpari kohtasi satoja vakavasti sairastuneita, joiden kanssa kirjoitettiin ja keskusteltiin elämän ainutlaatuisuudesta sekä sen päätepisteestä, kuolemasta, joka on meille kaikille yhteinen.

Ryhmissä luoduista teksteistä syntyi Kuoleman kättelemät -näyttely. Tekstien lisäksi näyttelyssä nähdään kuvaaja-ohjaaja Terjo Aaltosen valokuvia, joista osa on tulkintoja teksteistä, osa taas kirjoitusryhmiin osallistuneiden henkilöiden toiveiden mukaan toteutettuja muotokuvia. Näyttelykokonaisuus sisältää myös dokumentaarisen videoteoksen sekä digitaalisen runoteoksen, jossa satojen osallistujien sanat synnyttävät uuden runon joka hetki.

Hanketta ovat tukeneet Suomen Syöpäsäätiö, Suomen Kulttuurirahasto, Taike, Alfred Kordelinin säätiö, Jenny ja Antti Wihurin rahasto, Finnfoto, JOKES, Kansan Sivistysrahasto ja Helsingin kaupunki. Lisäksi dokumentaarisen videoteoksen toteuttamista ovat tukeneet Avek ja Kirkon Mediasäätiö.

Näyttely on osa Backlight Photo Festivalin ohjelmistoa.

Instagram: Terjo Aaltonen
Instagram: Jenni Hurmerinta
Instagram: Aija Salovaara
Helsingin Sanomat-artikkeli näyttelystä