ANU TUOMI 25.1.-13.2.2014 NÄKYMIÄ

Image

NÄKYMÄ -maalausten lähtökohtana on pörssitilastojen käyrät. Anu Tuomi kiinnostui pari vuotta sitten sanomalehden taloussivun kulmassa pienestä viivapiirroksesta, joka muistutti jäävuorimaisemaa. Päivittäin seuraamalla viivojen hidasta hivuttautumista ylös ja alas, kuvioon alkoi heijastua päivän muut uutiset: perhetragediat, katastrofit, mellakat, isommat ja pienemmät onnettomuudet. Hauduttelun ja luonnostelun jälkeen nämä näkymät muotoutuivat maalauksiksi 2013 syksyllä. Nousut, duurit, huipputulokset, pohjalukemat, mollit, hiipumiset, alamaat ja nousukiidot saivat värityksensä Kreikan saaristosta, Jäämereltä sekä kotipihan vuoden aikojen ja vehreyden muutoksista. NÄKYMÄ- maalaukset on tehty kaseiinitemperatekniikalla. Galleria Rongan näyttelyssä on mukana myös MAANPOVI –maalauksia vuodelta 2010, joiden syntyyn vaikutti Kokemäenjoesta Turkuun rakennettu vesijohtoputki. Tuomen työmatkalle 9-tien varrelle ilmestyi sora- ja sepelikekoja. Pari vuotta kestänyt työmaanäkymä näyttäytyi aamunvalkeudessa tai iltahämärässä mystisinä maanpovina, harmaina tulivuorina tai alppivuorten jonoina.

Taidemaalari Anu Tuomen teoksia on ollut esillä vuodesta 1973, viimeksi Tampereella 2009, yksityisnäyttelyssä Turussa 2010 ja Tekstiilitaiteen triennaalissa 2012–2013 Turussa, Oulussa ja Joensuussa. NÄKYMÄ –teemasta on näyttely myös Turussa Galleria Åssa 26.1. asti.

Tuomi on toiminut taiteellisen toiminnan ohella Turun Piirustuskoulun maalauksen ja kuvallisen ilmaisun opettajana sekä kuvataiteen koulutuspäällikkönä ja yliopettajana Turun ammattikorkeakoulussa https://picasaweb.google.com/avarataide/AnuTuomi2511322014