AvaraTaide ry:n piirustusnäyttely Alkujälkiä 16.4.-5.5.2016

Alkujälkiä kutsu

Alkujälkiä

AvaraTaide ry:n piirustusnäyttely Galleria Rongassa 16.4. – 5.5.2016

Näyttelyn taiteilijat:

Outi Aho
Saara Forsell
Anja Härkönen
Anja Ikonen
Urpu-Elina Korhonen
Miina Laine
Heta Laitakari
Hanna Makkonen
Elina Parjanen
Julia Prusi
Paula Puikkonen
Marje Viitala
Johanna Vilén
Ella Vähäsarja

Piirtäminen kokoaa ja yhdistää eri alojen taiteilijoita. Tässä näyttelyssä on esillä neljäntoista taiteilijan piirustuksia, eri tekniikoin toteutettuna. Näyttelyn nimi, Alkujälkiä, viittaa piirustuksen luonteeseen alkuperäisenä ja välittömänä tekniikkana.

Heta Laitakari:

Tunnelmia on toisinaan vaikea pukea sanoiksi tai kuviksi. Tämän taidon omaaminen ja ylläpitäminen on silti välttämätöntä taiteilijalle. Me luomme ja ylläpidämme siten nykyhetkeä ja itseämme. Näyttelymme kantaa nimeä Alkujälkiä. Kohdallani alkujälki tarkoittaa juuri tuota tunnelmaa ja olotilaa, jonka johdosta luonnokset syntyvät ja kaikki saa alkunsa. Ensimmäiset muodot ja kuvat, jotka tulevat pakottamatta ikään kuin vahingossa, vailla pusertavaa tietoisuutta ovat minulle ne kauneimmat. Parhaimmillaan piirustus syntyy suoraan mielentilasta tai tunnelmasta vailla esteitä, aivojen lähettämänä käden ja kynän kautta paperille, puulle, metallille, hiekkaan…

Anja Ikonen:

Piirtäminen ei vaadi paljon tarvikkeita; kynä ja paperia riittää. Pispalan rinteen mökkien suunnittelussa riitti klubiaskin kansi ja timpurikynä. Piirtäjällä on paikkansa amerikkalaisissa oikeussaleissa vieläkin. Jatkosodan tiedotuskomppaniassa piirsi moni tunnettu taiteilija, esimerkiksi Kari Suomalainen, lyijykynäpiirroksia sieltä jostain. Piirtäjä tekee valinnat, joihin kameran toiminnot eivät riitä, tai lopputulos on lattea.

Piirtäminen on ihmisessä jo alussa, lapsi tekee jälkiä tuoreeseen lumeen ja piirtää kostean höyryiseen ikkunalasiin sormellaan merkkejä, rantahiekkaan varpaallaan, ilman taiteellisia tavoitteita.

Nopea mallin asennon ja välimatkojen rekisteröinti, havainnosta käden kautta viivan ja kokonaisuuden hallinta – kaikki tapahtuu, täytyy vain antaa mennä, yksityiskohtia miettimättä, niin kuin polkupyörällä ajettaessa. Täytyy hyväksyä herkkyytensä, kitka mieluummin kuin maneerit. Oikealla hetkellä lopettaminen on vaikeaa. Ylityöstäminen vie katsojalta mahdollisuuden ”lukea rivien välistä”.

Piirtämisen jälki avaa tekijälleen enemmän kuin mikään muu muistiinpano, ja kestää aikaa. Piirustus on itsenäinen taideteos eikä se parane korjailemalla jälkeen päin.

Näyttelyn avajaiset ovat perjantaina 15.4.2016 klo 18-20, tervetuloa!

Myös yleisöllä on mahdollisuus kokeilla piirtämistä näyttelyn avajaisissa 15.4. ja Taidesuunnistus-tapahtuman aikana 23.-24.4.

Mediakuvat: https://picasaweb.google.com/avarataide/AvaraTaideRyNPiirustusnayttelyAlkujalkia164552016

Galleria Ronga
Rongankatu 1 C 9
33100 Tampere

Avoinna ti-su klo 12-18

Lisätietoja:
valvoja.galleriaronga@gmail.com
puh. 045 2681022