Espoon Taiteilijakillan näyttely: Tavallisuuden pelko Galleria Rongassa 04.06.-23.06.2022.

Mitä on tavallisuus ja onko siinä ylipäänsä jotain tavoittelemisen arvoista? Ainakin suomalaisessa kasvuympäristössä on ollut luvallista, ellei peräti suotavaa yrittää sulautua tapettiin ja olla herättämättä liikaa huomiota. Erilaisen ja normeista poikkeavan herättäessä pelkoa ja häpeän tunteita pyritään helposti vain olemaan ja tekemään kuten muutkin. Samanaikaisesti kun pyrimme saamaan hiljaista hyväksyntää toisilta olemalla ”aivan tavallisia”, saatamme toisaalta nähdä hyvin paljon vaivaa osoittaaksemme, että arkiset toimemme ovat jotenkin hohdokkaita ja erikoislaatuisia. Sosiaalisessa mediassa rakennamme siloteltua kuvaa itsestämme esittäen kaiken usein vähän kauniimpana ja ihanampana kuin se todellisuudessa tapahtuikaan. Onko tämä tavallisuuden pelkoa vai kenties vain ajassamme näyttäytyvää ihan tavallista toimintaa, joka tähtää uudenlaiseen tavallisuuteen omassa normiksi nopeasti vaihtuvassa ympäristössään? 

Kuvataiteilijoina joudumme ammattimme puolesta jatkuvasti pohtimaan tavallisuuteen ja joukosta erottautumiseen liittyviä kysymyksiä. Olenko tarpeeksi omanlainen ja kiinnostava? Löydänkö oman juttuni ja miten erottaudun kaikista muista? Onko tämä tehty jo aiemmin ja mitä uutta tuon omilla taiteellisilla ratkaisuillani pöytään? Tuleva näyttely esitteleekin pelottomasti moninaisia ja moniäänisiä tulkintoja ”Tavallisuuden pelosta”; Tavallisuutta kaihtaen mutta siitä jatkuvasti ammentaen.  

Näyttely on osa Espoon Taiteilijakillan vuoden 2022 näyttelykiertuetta. Kiertueen ensimmäinen osa nähtiin Joensuussa ja loppuvuodesta Taiteilijakilta esiintyy Loviisassa.

Näyttelyyn osallistuvat taiteilijat:

Sirkku Ala-Harja, Marja Blomster, Nina Forsman, Katri Hakkarainen, Maarit Hedman, Esa Hyvärinen, Pekka Kaikkonen, Marja Mali, Carita Maury, Raúl Mejía Moreno, Juan Antonio Muro, Anne Ovaska, Veera Kaamos Pitkänen, Kari Puikkonen, Piia Rossi, Svetlana Ruoho, Topi Ruotsalainen, Annika Ruuska, Maija Santala, Saila Saranpää, Noora Ylipieti

Espoon Taiteilijakilta ry on vuonna 2009 perustettu espoolaisten ammattitaiteilijoiden yhdistys, joka järjestää taidenäyttelyitä, seminaareja sekä muuta kuvataiteeseen liittyvää toimintaa Espoossa sekä Espoon ulkopuolella. Taiteilijakiltaan kuuluu 50 jäsentä monipuolisesti kuvataiteen kaikilta osa-alueilta.