Hanna Räty: Kuvitteellinen mummola, IsoGalleria 3.12 – 22.12.2022

Hanna Räty – Viltti (öljy, vaha, öljypastelli MDF-levylle, 2022)

Kuvitteellinen mummola on pesä ja muistipaikka sijoiltaan olevassa maailmassa. Se on kunnianosoitus kaikille kadonneille ja taakse jätetyille mummoloille. Yritys tavoittaa yhteinen muisto.

Teoskokonaisuuden lähtökohtana on rajan taakse jäänyt karjalainen mummola, jossa en ole koskaan käynyt ja jossa eläneen Martta-mummin tarinoita en ehtinyt kuulla. Nimensä mukaan se ei ole dokumentti vaan maalaamalla tavoitettu kuviteltu muisto, jossa on osia ja heijastuksia elävästä elämästä. Kun en tiedä, kuvittelen. Kokonaisuuteen kutoutuu omat ja lainatut muistot, kuten muistot anoppilasta ja toisesta mummolasta, arjen esineet, täkin alla virrenveisuuta kuuntelevan mummin opetukset, kotikyläni autioituneita talot ja pusikoituneet pihat, lattian alta löytyneet tapetin kappaleet, luetut kirjat, koti-ikävän laulut, lainatut valokuvat, kuullut tarinat, rypyt ja arvet, jäljet, kun jotain on otettu pois, kun on lähdetty pois.

Tavoittelen pullan tuoksua ja syliä;
ukkospilviä ja riidan jyrähdyksiä.
Samaan aikaan nostalgista keveyttä ja melankolista raskautta.

Tästä kaikesta ammennan työskentelyyni: maalauksiin, piirroksiin ja vesivärimonotypioihin. Lainaan vanhoja valokuvia ja esineitä. Rakennan installaatiomaisesti ripustetun kokonaisuuden, omanlaiseni bricolagen, joka on yhtä kerroksellinen, totta ja elävä ja olemassa kuin muisto ja muistojen paikka.

Hanna Räty (s.1970) asuu ja työskentelee Juvalla Vehmaan koulussa. Hän on valmistunut kuvataiteilijaksi Turun Taideakatemiasta ja taidemaalariksi Vapaasta taidekoulusta. Räty työskentelee pääasiassa maalaamalla ja piirtämällä ja rakentaa teoksistaan tilallisia kokonaisuuksia. Käsin tekeminen ja maalaamisen hetki ovat hänelle tärkeitä.

Kiitos tuesta Taiteen edistämiskeskus, Etelä-Savon taidetoimikunta.

Kuvataiteilijamatrikkeli: Hanna Räty
Instagram: Hanna Räty