Ilkka Kivelä: Layers of Atmosphere MediaKulma 22.4 – 11.5.2023

Ilkka Kivelä: Layers of Atmosphere II (still-kuva videosta, 2023)

Näyttelyssä on esillä pitkällä aikavälillä toteutettu Layers of Atmosphere teos joka käsittelee katoavaa maisemaa, sekä kuvastoa joka ei elä niin vahvana enää, tai on kokonaan katoamassa kovaa vauhtia kasvavan uudisrakentamisen myötä. Kuvat herättävät eloon muistoja ja historiaa sekä unohdettuja tarinoita. Kuvauskohteet ja perinteinen tekniikka käyvät vuoropuhelua taiteen ja dokumentaarisuuden välillä. Projektissa keskitytään nykyään huomiotta jääneisiin elementteihin tutuissa näkymissä, sellaisiin mitä näemme ympärillämme ja kohtaamme kun kuljemme asuinalueellamme.

Työskentelyssä yhdistyy analoginen ja digitaalinen media. Kuvaus on tapahtunut 8mm mustavalkoiselle kaitafilmille jonka jälkeen se on skannattu digitaaliseen muotoon. Tällä minimalistisella lähestymistavalla voi keskittyä olennaiseen, mitä edessä on. Mustavalkokuvaus karsii kaiken turhan pois, korostaen kuvattavaa kohdetta. 

Ilkka Kivelä (s.1981) on kuopiolainen kuvataiteilija, joka työskentelee monimediaisten teoskokonaisuuksien parissa. Hänen teoksiaan on esitetty useissa yksityis- ja ryhmänäyttelyissä, screeningeissä, sekä festivaaleilla Suomessa ja ulkomailla. Hänen työskentelynsä keskiössä ovat liikkuvan kuvan ja valokuvan analogiset tekniikat, sekä klassisen elokuvan teknologiat ja teoria. Teoksissa narratiivinen kerronta sekoittuu kokeelliseen kuvantekemiseen.

Kuvataiteilijamatrikkeli: Ilkka Kivelä