Jarmo Koponen: Puupiirroksia
IsoGalleria 1.10. – 20.10.2022

Jarmo Koponen – Ed (150 x 140 cm, puupiirros ja akryyli, 2020)

Etsin taiteesta haasteita ja yllätyksiä. Ne ovat olleet lähtökohta myös tämän näyttelyn töiden tekoon. Miten tehdä ja esittää suurikokoisia puupiirroksia? Puupiirroksen monet tekovaiheet ja intuitiivinen tapani kaivertaa puuta taas takaavat, että täsmällistä lopputulosta on aina mahdoton ennustaa.

Tämä yllätyselementti on pitänyt yllä kiinnostukseni grafiikan menetelmiin, mutta samalla olen siirtynyt tekemään vedoksia jotka usein poikkeavat toisistaan perinteisen grafiikan tapojen vastaisesti. Jokainen vedos on oma työnsä. Painopiste ei ole yrittää kontrolloida lopputulosta, vaan antaa materiaalien ja tekoprosessin jättää jälkensä lopputulokseen. Maalauksen yhdistäminen teoksiin on luonteva jatke tälle kehitykselle.

Vaikka kuvaan tässä näyttelyssä ihmisiä lähipiiristäni muotokuvanomaisesti, olen ollut kiinnostunut ihmiskasvojen esittämisestä yleisesti puupiirroksen keinoin. Teoksen edistyessä kiinnostukseni siirtyy näköisyydestä mahdollisimman monipuolisen painojäljen luomiseen. Teosten suuri koko mahdollistaa niiden tutkimisen lähietäisyydeltä abstraktiin tapaan.

http://www.jarmokoponen.com
jarmo.koponen.art@gmail.com