Jussi Jokinen: Välähdyksiä mikrokosmoksesta MediaKulma 3. – 22.9.2022

Pandemian myötä jokaisesta meistä on tullut pienimuotoinen virologian asiantuntija. Virusten aiheuttama inhimillinen kärsimys on luonut erikoisen uuden viholliskuvan – vihollinen ei olekaan enää toinen ihminen vaan elollisen ja elottoman välimaastossa häilyvä mikroskooppinen rna-kone. Olemme kaikki nähneet kuvittajien näkemyksiä tummanpuhuvasta, ”pahasta” viruksesta. Jussi Jokisen teokset kiinnittävät huomion tuon mikromaailman perimmäiseen kauneuteen. Virus- ja mikrobikokoluokan algoritmisesti muodostetut oliot näyttäytyvät teoksissa puhtaina luonnonihmeinä. Noiden ihmeiden monimutkaisuutta voi ihailla ja  vaikutusta pelätä, mutta hyvää tai pahaa ei niistä löydy.

Pääteos ”Pyyhkäisy” on kunnianosoitus pyyhkäisyelektronimikroskoopille, tuolle teknologiselle ihmeelle joka on avannut näkymän maailmankaikkeuden pienimpien osasten vieraaseen maisemaan. Teoksen poikkeuksellinen tekninen toteutus pyrkii välittämään sen ihmeen tunnun, jota koemme päästessämme kurkistamaan oman mittakaavamme alla piileskelevään toiseen todellisuuteen.

Jussi Jokinen on 44-vuotias tamperelainen monialainen visualisti, joka löysi digitaalisen pikselitaiteen jo 80-luvulla kotitietokoneiden alkuaikoina. Hänen tekniikoitaan ovat mm. kynäpiirturi, algoritmit ja itse rakennetut koneet. Hänellä on takanaan pitkä ja monipuolinen visuaalisen suunnittelijan ura. Jokisen töissä näkyvät jatkuva kokeileva uteliaisuus sekä kiinnostus uusiin tekniikoihin ja vahva visuaalisuuden taju. Hänen teoksensa välittävät puhdasta kuvallisen löytämisen iloa.

Jussi Jokinen