Karo-Liina Kähkölä: Painthings and Paintings IsoGalleria 22.4. – 11.5.2023

Karo-Liina Kähkölä: Vereslihalla (40 x 60 cm, 2021)

Näyttelyni Painthings and Paintings käsittelee tavallisen lapsen pelkoja, ahdistusta ja yksinäisyyttä, elämää jossa ei tule ymmärretyksi, kohdatuksi ja rakastetuksi.

Kokonaisuus sisältää käsitteellisiä valokuvia sekä kuvia, joiden narratiivia olen jatkanut eteenpäin käsittelemällä kuvaa joko digitaalisesti, maalaten tai kirjoen.

Kuvissani yritän heijastella nykypäivän lasten moninaisia pahanolon tunteita. Viimeisten kolmen vuoden aikana hahmoton uusi pelkotila on hiipinyt osaksi ihmisten alitajuntaa. Korona ja sota Euroopassa ovat tuoneet lastenkin elämään epävarmuuden aspektin, jollaista ei ennen ollut olemassa. Uhkan, joka tuntuu kaikkialla. Edes hyvinvointi ei takaa enää hyvinvointia, turva on kadonnut. Mielialahäiriöiden lisääntyminen lapsilla ja nuorilla on moninkertaistunut viime vuosina.

Mutta aikuisen tavallinenkin ymmärtämätön toiminta saattaa aiheuttaa lapsessa suurta pelkoa. Sivullisuus, vaillejääminen, ymmärretyksi tulemisen puute saattaa johtaa pitkään jatkuessaan mielen tiloihin, jonka ilmenemismuodot heijastuvat lopulta ympäristöönkin. Käsittelemätön tuska purkautuu nykyään ulos mitä raaimmin tavoin, mm. lasten tekemänä väkivaltana, jollaista ennen ei ole tässä mittakaavassa tapahtunut.

Olen tutkinut, työstänyt ja yrittänyt tulkita lasten sisäisiä maailmoja 25 vuoden aikana monin kuvallisin välinein. 15 vuotta lapsia dokumentaarisesti valokuvaten, olen yrittänyt päästä kiinni hetkiin, joissa lapsi käy sisäisessä maailmassaan ja unohtaa suhteensa minuun. Viime vuosien aikana olen hylännyt pyrkimyksissäni realismin ja siirtynyt kuvittamaan lasten ajatuksia ja tunteita valokuvataiteen keinoin. Käsitteellinen valokuvaus, valokuvan ja maalauksen yhdistäminen sekä kuvan kirjominen saattaa minut ja toivottavasti katsojankin lähemmäs kuvan tunnetilaa. Olen käyttänyt näissä töissä sekä vuosien varrella ottamiani kuvia, että tätä kokonaisuutta varten kuvattuja.

Kuvien katsominen ja tekeminen on ollut ahdistavaa ja toivon sen olevan sitä katsojallekin. Pyrkimykseni on herättää aikuista kokemaan affektiivista empatiaa oman ympäristönsä lapsia kohtaan ja ehkä jopa herätellä muistamaan miltä aikuisten vallankäyttö ja ymmärtämättömyys tuntuu.

Kiitokset näyttelyn mahdollistamisesta lapsimalleilleni, jotka ovat olleet mukana
kuvauksissani rohkeina ja suhtautuneet ohjaukseeni ja kuvausideoihini aina avoimin mielin.

Kaikille ymmärretyksi tulemista ja hyväksyntää toivoen,
valokuvaaja, Karo-Liina Kähkölä