Marika Viskari: Äänetön kaiku, IsoGalleria 12.11. – 1.12.2022

Marika Viskari – Kadonnut aurinko (2020)

Äänetön kaiku näyttely koostuu Kangasalalaisen Kuvataiteilijan Marika Viskarin taiteellisista tulkinnoista avaruudellisista maisemista. Viskarin maalausabstraktiot ovat yhtä aikaa herkkiä mutta voimakkaita.

Viskaria on aina kiehtonut äärettömyys, avaruudellisuus, luonnon mystiikka. Avaruudelliset maalaukset kuvailevat tilaa, jossa ei ole ääntä mutta silti jonkin valtavan pauhun ja energian kuitenkin kuulee. Viskarista on loputtoman kiehtovaa katsella kuvia tähtisumuista, niiden väreistä, mielikuvitusta hykerryttävistä muodoista, tähdistä joiden lukumäärä menee kauas yli ihmisen hahmotuskyvyn.

Maalaukset vievät katsojan Linnunradan takapihalle, taivaankannen pilvenhattaroihin, tarkastelemaan abstrakteja maisemia ja avaruuttamme lintuperspektiivistä. Maalausten maisemat tuovat mieleen kuin kuvia universumin synnystä.

Maalaukset kertovat valosta,- sen voimasta, vahvuudesta ja kauneudesta. Teosten tunnelma liikkuu planetaarisissa ulottuvuuksissa, toisinaan jopa kaukaisten galaksien tuolla puolen.

Joissain maalauksissa silmien eteen levittäytyy unenomaisia taivaanrantoja, utuisia veden valtakuntia, kuin meriä, jotka vaikuttavat lähes kohtumaisilta.

Maalauksissa on mielenkiintoista kontrastia, ne ovat usein samaan aikaan energisiä ja rauhallisia. Samaan aikaan hiljaisia kuin sumun liike kesäöisellä järven pinnalla, mutta kuitenkin kipinöivän äänekkäitä.

Avaruudessa on kylmää ja pimeää, mutta maalaukset tulvivat usein lämpöä ja valoa. Teosten energia on pysäytetty, jopa ääni ja kaiku ovat pysähdyksissä. Aurinko on aina näkymättömissä ja kaikki liike on pysäytetty, mutta silti maalauksista on vahvasti aistittavissa sekä aurinko että liike.

www.marikaviskari.com