Mitra Raassina: Väreilen – näkymiä kehollisuuteen
PikkuGalleria 8.10. – 27.10.2022

Mitra Raassina – Valokuva 6 (2021)

Näyttelyni aihepiirit kietoutuvat itseni kohtaamisen, kehollisuuden ja intuitiivisen työskentelyn ympärille. Valokuvillani haluan herättää ajatuksia muuttuvasta kehonkuvasta ja sen voimasta läsnäoloon.

Kehonkuvan ja itsensä hyväksyminen vaikuttaa kaikkeen; ulosantiin, haluun tulla nähdyksi tai haluun pysyä näkymättömänä. Olemme kehojemme kanssa koko elämämme. Kehomme vie meitä eteenpäin, se sairastaa ja parantaa. Kehollamme olemme yhteydessä itseemme ja muihin. Halaamme, kosketamme, viestimme tunteita elein ja ilmein. Siksi on tärkeää, että meillä on hyvä olla kehossamme.

Kuvatessani kuvasarjaa, upposin hyvällä tavalla jonnekin muualle. Olin tilassa, jossa oli vain minä, sinut itseni kanssa. Ei ollut aikaa tai paikkaa. Useampi tunti tuntui yhdeltä vartilta. Ymmärsin, että kehonkuvani voi olla yhtä aikaa sekä rikki, että parantuva. Olen pitänyt boudoir-valokuvausta kauniina, mutta nyt todella ymmärrän sen merkityksellisyyden. Meillä kaikilla on tarve tulla nähdyksi ja oikeus kokea itsemme kauniiksi ihomme ja haavojemme kanssa. Sellaisena kuin olemme.

Kuvista on jälkeenpäin säädelty ainoastaan valon määrää. En kaihda poikkitaiteellisuutta ja olenkin saanut palautetta, että kuvia voisi luulla maalauksiksi tai muokatuiksi. Abstraktiuden luomiseksi olen käyttänyt värillistä lamppua ja peiliä. Pidän siitä, miten vaatimattomilla ratkaisuilla valokuviin saa tunnetta ja sisältöä.

Olen 26-vuotias joensuulaislähtöinen kuvantekijä. Työskentelen pääasiassa valokuvan ja saven parissa.  Olen opiskellut Ahlmanin kuvataidelinjalla Tampereella ja tällä hetkellä opiskelen kuvataiteilijaksi Lappeenrannassa LAB-ammattikorkeakoulussa.

Näyttelyä on tukenut Finnfoto – Suomen Valokuvajärjestöt Oy.

Instagram: mitra.raassart
mitra.raassina@student.lab.fi