Pekka Järveläinen: Rajapinta 7.3. – 26.3.2015

pekka_kutsari_netti

Pekka Järveläinen: RAJAPINTA

Valokuvia Galleria Rongassa 7.3.–26.3.2015

Pekka Järveläisen tarkalla silmällä havainnoimat kaupunkinäkymät muuttuvat valojen ja varjojen vaikutuksesta taiteeksi jo tallentuessaan kameran kennolle. Rakenteet alkavat elää uutta elämää. Materia reagoi valon suuntaan ja liikkeeseen. Rajapinta-näyttely tarjoaa visuaalisen matkan, jossa näkeminen on oppimista ja rajan takaa löytyy tuntematon.

Järveläisen kuvissa katsoja voi tunnistaa oivaltavan näkemisen tasot. Rajapinta on samanaikaisesti avoin ja määritelty. Ensimmäiseksi kuvaa lähestyessä tapahtuu lähinnä muotoon perustuva tunteenomainen tulkinta, joka vaihtelee katsojan henkilökohtaisen kokemusmaailman mukaan. Tarkemman tarkastelun jälkeen tapahtuu toinen oivallus, jossa todellisuudella ja materialla on ensimmäistä suurempi merkitys. Sisältö muuttuu. Rajapinta – yhtymäkohta on kosketus todellisen ja mielikuvituksen välillä.

Järveläinen työskentelee systemaattisesti. Kävellen. Hän valitsee reittinsä usein valon suunnan mukaan. Näkeminen on katsomisen opettelua. Kuvat ovat haettuja, ei tehtyjä, ne ovat etsittyjä ja kohdattuja. Järveläinen luottaa muotoon ja pintaan ja näkee merkityksiä sellaisissa näkymissä, jotka joku toinen ohittaisi niitä havaitsematta. Näyttely haastaa katsojan kuvalliselle matkalle ja havainnointiin. Rajapinta on myös toinen totuus.

Rajapinta on luonnollinen jatko Järveläisen edellisille sarjoille Heijastuksia ja Leimahduspiste.

Karoliina Paavilainen, valokuvaaja

Pekka Järveläinen

CV

– Syntynyt 1947 Tampereella.

– Valmistunut Taideteollisesta korkeakoulusta 1975.

– Työskennellyt aikakauslehtikuvaajana muun muassa Anna-lehdessä, Kodin Kuvalehdessä ja Sanoma Magazines Finlandin studiolla vuosina 1980-2011.

– Yksityisnäyttelyitä Laterna Magica Helsinki 2003, Luova.fi -galleria Helsinki 2010, Galleria Carree Kuopio 2011, Luova.fi -galleria Helsinki 2013.

– Valokuvataiteilijoiden Liiton jäsen.

Mediakuvat: https://picasaweb.google.com/avarataide/PekkaJarvelainenRajapinta732632015

Galleria Ronga

Rongankatu 1 C 9, 33100 Tampere

Avoinna ti – su kello 12-18. Maanantaisin suljettu.