Piia Rantakankaan näyttely Pakoilevan piilopaikka 7.12.-19.12.2019

DSC00034

Piia Rantakangas (s.1993) on Lehtimäeltä (Alajärveltä) kotoisin, Satakunnan
Ammattikorkeakoulusta vuonna 2017 valmistunut kuvataiteilija. Tällä hetkellä hän asuu
Tampereella.

”Piirrän pääasiassa tussikynällä ja musteella, ja teoksissani haluan vaalia pikkutarkkaa ja huolellista jälkeä. Olen innostunut viemään perinteisen tussilla piirtämisen myös entistä pidemmälle, ja yhdessä kynän ja paperiveitsen kanssa pyrin luomaan joihinkin teoksiini syvyyttä  yhdistämällä piirrokseen kahden tai useamman eri kerroksen, tavoitteena eräänlaisen kolmiulotteisuuden tunnun luominen. Haluan vaalia piirtämisen herkkää ja haurasta henkeä, mutta samalla osoittaa, miten pitkälle niinkin yksinkertaisen tekniikan voi viedä.

Teosteni maisemat kumpuavat lapsuusmuistoistani, eri paikoista joissa olen asunut tai joihin olen matkustanut, pienistä yksityiskohdista jotka minua viehättävät, sekä yksinolon ja yksinäisyyden tutkiskelusta. Myös jonkinlaiset ristiriitaisuuden tunteet maaseudun juurieni ja kaupungissa asumisen välillä ovat inspiroineet tämänhetkistä taiteellista työskentelyäni. Kaikki tämä sekoittuu yksittäisiksi elementeiksi teoksiini, joissa puut, erilaiset kasvit, pienet mökit ja uteliaina piileskelevät eläimet hahmottavat hiljaisia ja autioita maisemia, sekä hylättyjä, unenomaisia näkymiä.

Yksinkertainen, mutta yksityiskohtainen ja pitkäjänteinen työskentelytapa on minulle tärkeää. Ympäröivä maailma näyttää omissa silmissäni useimmiten melko äänekkäältä ja nopealta paikalta, missä uusien asioiden jatkuvaa saavuttamista ja suorittamista, sekä tuotteliaisuutta ja aktiivisuutta tunnutaan pidettävän suuressa arvossa. Haluaisin ajatella hitaalla tekotavallani luotujen piirrosten jollain lailla taistelevan tällaista levotonta maailmaa vastaan. Pyrin korostamaan teoksissani hiljaista tunnelmaa, ja rakentamaan salaisia piilopaikkoja, jonne kuka tahansa pääsisi uppoutumaan edes
hetkeksi ilman kiireen tai häiriön tuntua. Piirtäminen antaa minulle itselleni eräänlaisen
turvapaikan, jonka avulla pystyn paremmin ylläpitämään ja kehittämään keskittymiskykyäni ja kärsivällisyyttäni, ja toivoisin sen jollain lailla välittyvän myös katsojalle.”

                                                                                                                            Piia Rantakangas