Pive Toivonen – Matkakuvia Maailmalta 4.1.-25.1.2018

Pive Toivonen, Vihreät nummet, akvarelli 2016

Pive Toivonen on kuvataiteilija ja taidekasvattaja, joka on työskennellyt pääasiassa Kemiönsaarella, Saaristomerellä sekä kaukomailla ja merillä. Vuonna 2015 Toivonen julkaisi Atlantin viemää –kirjan, joka on akvarellein kerrottu matkakuvaus kolmentoista kuukauden purjehdukselta. Matkoilla piirtämisestä on tullut tapa, joka korvaa valokuvauksen.

Matkakuvia maailmalta-näyttely Galleria Rongassa on Pive Toivosen ensimmäinen näyttely Tampereella. Siellä on esillä kymmeniä pieniä kuvia, jotka on piirretty ympäri maailmaa vuoden 2016 aikana.

Toteutunut haave – matkakuvat Uudesta-Seelannista ja Australiasta
akvarelli 2016
21 kuvan sarja
yhden kuvan koko kehystettynä 32x35cm

Kahdenkymmenen työvuoden jälkeen Suomessa voi saada puoli vuotta vuorotteluvapaata. Mies päätti toteuttaa unelmansa, ottaa vuorotteluvapaata ja matkustaa maapallon toiselle puolelle. Minä menin mukaan ja dokumentoin matkan piirtämällä.

Driving directions for Tasmania
Tussi 2016
10 kuvan sarja

Työskentelin keväällä 2016 taiteilijaresidenssissä Tasmaniassa. Siellä elää valtavasti pieniä kenguruita eli wallabeja. Aluksi näimme niitä pelkästään kuolleina teiden varsilla tai jauhelihana kaupan pakastealtaassa. Emme halunneet olla osallisena kenguruiden kuolemaan, joten ajoimme autoa vain valoisaan aikaan. Kuudelta illalla tuli pimeä ja sitä ennen oli palattava mökkiin, jossa asuimme. Kuvasarjassa Googlen ajo-ohjeet reiteillemme Tasmaniassa sekä päiväkirjatekstini tuovat esiin tien reunoilta kuvaamieni kengurunraatojen hahmot.

Snapshots from Rome
akvarelli 2016
20 kuvan sarja
yhden kuvan koko kehystettynä 30x32cm

Matkailijat räpsivät kuvia taukoamatta. Snapshots from Rome on kahdenkymmenen kuvan sarja Roomasta, hitaimmin kuvatut näpsäykset. Valokuvauksen sijasta piirrän ja maalaan ne kuvat, jotka kameralla ottaisin. Kuvien tarkoitus on sama: tallentaa yksityiskohtia, havaintoja, nähtyä.