Ritva Määttänen-Valkama:
Sienestystä Toscanassa
PikkuGalleria 19.4. – 7.5.2023

Ritva Määttänen-Valkama – Perhedynamiikkaa (hiili paperille, 32 x 24 cm, 2021)

Sienet muodostavat kiehtovan alamaailman. Sienirihmastoja on kaikkialla, ja lakit ovat vain häviävän pieni osa tuota outoa universumia. Ekosysteemissä sienten merkitys on olennainen, koska monet niistä toimivat lahottajina, tuottaen uutta kasvualustaa. Metsien puut elävät tärkeässä symbioosissa sienten kanssa. Sienet tuovat myös turvaa, koska ne antavat ihmiselle ravintoa. Sienet ovat elämän kannalta elintärkeitä.

Sienten elämä ja sienestäminen vertautuvat monella tavalla ihmisen elämään. Me elämme omassa rihmastojen verkostossamme, jossa olemme riippuvaisia paitsi luonnosta, myös toinen toisistamme.
Elämä on jatkuvaa prosessia, uusien ideoiden sienestämistä, ja silloin tällöin löytämisen onnenhetkiä.
Kaikki on matkalla kohti jotakin, etsimistä ja löytämistä.

Aloin piirrellä tummia mystisiä sieniä Suomen Taiteilijaseuran Grassinan vierasateljeessa Toscanassa syksyllä 2021, ja jatkoin vielä syksyllä 2022, koska minua kiehtoi paikallisen ystäväni, Stefanon, intohimoinen sieniharrastus. Tiesin, että aamun varhaisina tunteina hän suuntasi Jeeppinsä usein salaisille sieniretkilleen kohti Apenniinien korkeampia huippuja, noille vaikeasti saavutettaville ja ryteikköisille alueille, joilla villisika on ihmistä yleisempi vastaantulija, eikä susikaan ole tuntematon.

Kuvittelin mielessäni maastossa piileskeleviä tatteja, herkkusieniä ja muita sienilajeja, joita Stefano himokkaasti etsi otsalampun valossa piikkipensaspuskista ruskettuneiden lehtien alta ja puiden juurilta.

Ensimmäinen syksy oli sienestämisen kannalta Toscanassa erityisen huono, koska kesä oli ollut kuiva. Tämä ei haitannut kuvitteluani. Olen aina haltioituneena kuunnellut Stefanon ja hänen ystäviensä kertomuksia noiden haluttujen aarteiden etsinnästä hämärillä ja vaikeakulkuisilla vuorilla.

Annoin sienisessionilleni nimen, Sienestystä Toscanassa / Mushrooming in Tuscany. Omassa mielessäni fyysinen sienestäminen laajeni myös ajatukselliseksi sienestämiseksi, eli merkitysten ja ideoiden löytämiseksi, sienestykseksi omassa ajattelussa, siis eräänlaisiksi rihmastollisiksi asiayhteyksiksi. Luovien ideoiden löytäminen muistuttaa sienestystä. Sekä ideat, että sienet ovat löytäjälleen valtavia aarteita.

Residenssissä oloaikana kaikki sekoittui kaikkeen, sienet, eläminen, tapahtumat, historia, mytologia ja ihmiskontaktit. Lopulta kaikki oli yhtä sienestämistä. Tätä prosessia ja elämänvaihetta haluan esitellä hiilipiirroksillani ja muutamilla ölyvärimaalauksilla.

Instagram: Ritva Määttänen-Valkama

www.ritvamaa.fi