Sanna Halme; Patetia 21.4. – 10.5. 2018

cheerleader-of-the-world-130-x-100-cm.jpg

Sanna Halme: Patetia maalauksia Galleria Rongassa 22.4.-10.5. 2018

Avajaiset 21.4. klo 17.00-19.00

Galleriassa on esillä maalauksia vuodelta 2017. Teemana on Patetia. 

Kreikkalainen sana pathos tarkoittaa sieluntilaa, joka herättää intohimoa ja tunteita. Sana tarkoittaa myös kärsimystä, epäonnista kokemusta, kokemusta ylipäätään. Kirjailija Friedrich Schillerin mukaan paatos taiteen kontekstissa viittaa inhimilliseen vapauteen ja voittoon taistelussa kärsimystä vastaan. Arkikielessä sillä tarkoitetaan ilmaisun voimakasta tunneväritystä, johon voi liittyä mahtipontisuutta tai intomielisyyttä. Pateettinen tapa ilmaista ja tuntea elämää ja mielenliikkeitä on kiinnostukseni kohteena.

Mitä on patetia laajemmassa skaalassa? Millainen on yhteiskuntamme eetos ja paatos, ajan henki, zeitgeist? Missä hengessä täällä kasvamme? Mitä uskomme, mitä nauramme? Missä hengessä valmistaudume kuolemaan? Otammeko elämän vakavasti – ja kuinka vakavasti?

Pateettisuus ei ole muotia. Päinvastoin. Pateettiseen taipuvaiset ihmisparat useimmiten tölväävät elämänsä säälittävällä tavalla hukkaan: elävät väärin, hölmösti, eivätkä siksi saavuta mitään. Pateettinen elämänasenne on vaarallinen niin yksilötasolla kuin yhteiskunnallisesti. Näin siis maailmassa, jossa menestyksen mittari on taloudellisten saavutusten lisäksi paikka hierarkiassa.

Pateettisuus on 1800-lukua. Fedor Dostojevskin romaaneissa saattoi kohdata vakavasti, pateettisella vakavuudella elämään ja kohtaloon uskovia henkilöitä. Mutta jo 1800-luvulla heitä haukuttiin idiooteiksi.

Omalta kohdaltani haluan nostaa paatokselle hattua. On etsittävä todellista merkitystä, syytä elää, olla olemassa. Matkan varrella saattaa törmätä johonkin, jonka tuntee munaskuissaan asti: elämä on patetian ylimestari.

Maalaukset ovat akryylimaalauksia kankaalle.

Sanna Halme on vuonna 2000 valmistunut kuvataiteilija, joka asuu ja työskentelee Turussa.

Kotisivut: https://sannahalmeart.wordpress.com/

Galleria Ronga, Rongankatu 1 C 9 33100 Tampere
Avoinna ti-su klo 12.00-18.00