Svetlana Ruoho: Äänetön 27.7-16.8.2018

Leipä, vettä ja voita. Öljy

Olen Svetlana Ruoho, ammatiltani taidemaalaari. Koko elämäni lapsuudesta asti näihin päiviin piirtänyt ja maalannut. Maalaan öljyllä, akvarellilla, guassilla, hiilellä, pastellilla sekä akryylillä. Maalaan impressionistisella ja realistisella tyylillä, mikä auttaa ilmaisemaan minun tunteitani ja käsitystäni maailman kauneudesta.

Työskentelen päivittäin ateljeessani tai luonnossa, saan siitä suurta nautintoa ja haluan välittää teosteni kautta ajatukseni ihmisten mieleen. Maalaan muotokuvia ja maisemia. Luonto ja esineiden ilmeet ovat kokonaisuutena kankaalla ja koskettavat minua taiteilijana.

Näyttelyssä ovat iso kokoista akvarelliteosta, jossa näkyy kaunis suomalainen luonto, johon minä taiteilijana ihastuin. Tällaisena epävakaana aikana kun nyt on mielestäni tärkeä muistaa katsoa ympärille ja nauttia kuinka ainutlaatuinen meidän luonto on. Akvarellitekniikka auttaa minua ilmaisemaan kuvaan kolmiulotteisuutta ja ilmavuutta. Monia niistä olen maalannut paikan päällä.

Akvarellien lisäksi esitän öljyväriteoksia, jotka oli tehty Suomi-100 juhlavuoden kunniaksi ja on ollut hyväksytty Suomi-100 viralliseen juhlavuosi ohjelmaan. Siihen kuuluu esineitä jotka ovat meillä joka päivä käytössä, joihin olemme tottuneet joista pidämme ja saamme olla ylpeitä. Alvar Aallon suunnittelema maljakko, karjalanpiirakat, tuoksuva pannukahvi Arabian posliinikupista, vihreän värinen rantasauna, joka sulautuu kuin vaha kesäkuun vihreään maisemaan; kaikki on tuttua ja rakasta.

Olen sitä mieltä, että taiteessa on estetiikan lisäksi aina olemassa kasvatuksellinen tarkoitus. Oli tietenkin ajanjaksoja ja kokonaisia suuntauksia, joilla oli opettavainen ja yleistävä luonne sekä eurooppalaisessa- että venäläisessä taiteen historiassa. Mutta en nyt tarkoita tätä, vaan haluan painottaa kuvataiteen tärkeää roolia maun, tyylitajun ja harmonian kasvattamisessa. Katsomisen tai kauniin musiikin kuuntelun aikana, joka koskettaa sielua, tapahtuu jonkinlaista puhdistautumista, jolloin ihmisen parhaat puolet tulevat näkyviin.

Toivottavasti minunkin työt vaikuttavat positiivisesti ihmisiin ja avaavat hyviä sielun puolia.