Taina Sahlander: MYKKÄ KOSKETUS 7.1.—26.1.2017

kutsu_sahlander_ronga

Taina Sahlander, valokuvanäyttely 7.1.—26.1.2017

Valokuvaus merkitsee minulle ennen kaikkea hetkeen pysähtymistä ja täydellistä keskittymistä. Hidastan aikaa ja ihmettelen, ympäristön hälyt ja ajantaju katoavat. Hetki on minun eikä kukaan voi sitä varastaa. Huumaannun sellaisten onnekkaiden sattumien löytämisestä, joita en tiennyt etsiväni.

Muistoilla on kuvan syntyyn vähintään yhtä iso vaikutus kuin sillä, mitä kulloinkin silmillään näkee. Tavoitteenani valokuvaajana on vangita hetken merkityksellisyys, löytää kauneutta yksinkertaisista, ehkä vähäpätöisenäkin pidetyistä asioista, ja tuoda esiin niiden erityisyys. En yleensä suunnittele kuvan ottamista, vaan kuuntelen senhetkistä tunnetta ja kuvaan intuitiooni luottaen. Näkymättömästä hipaisusta voi seurata vahva kokemus, joka ei sanoja tarvitse. Näyttelyni nimi Mykkä kosketus viittaa juuri tuollaiseen elämykseen.

Elin lapsuuteni keskellä maaseutua metsän ympäröimänä. Maisemalla on ollut suuri vaikutus aikuisiällä syntyneisiin kuviin. Vaikka kuvauskohteenani on tavallisimmin luonto, en koe ottavani luontokuvia. En pyri dokumentoimaan luontoa vaan löytämään sellaisia kiinnostavia muotoja ja rakenteita, jotka johdattavat katsojan ehkä ristiriitaisiinkin tunnekokemuksiin, lapsuuden muistoihin, vanhoihin kotipaikkoihin, mieleen porautuneisiin äänimaisemiin, siihen vahvaan herkkyyteen joka löytyy meistä kaikista.

Mykkä kosketus on harrastajavalokuvaaja Taina Sahlanderin ensimmäinen näyttely, ja se on kiertänyt eri laajuuksissa vuodesta 2013 lähtien gallerioissa ja kirjastoissa pääasiassa Pirkanmaalla. Valokuvat ovat vuosilta 2009-2016.