Päivi Hintsanen: Missä tuuli lakkasi 12.-31.3.2016

Hintsanen-ekutsu_pienempi

Näyttelytiedote

Päivi Hintsanen
Missä tuuli lakkasi

12.‐31.3.2016 Galleria Ronga
Rongankatu 1 C 9, 33100 Tampere
Avoinna ti‐su 12‐18

Näyttelyn kuvateoksissa ihmiset seisovat saarillaan ja istuvat puussa, yksin ja yhdessä.

Pöydälläni pyöri vuosikausia lappu, jossa oli epämääräinen tikku‐ukkopiirros hahmosta kaukana keskellä merta ja sen alle olen joskus sotkuisesti kirjoittanut “Ihmisiä saarillaan”. Kun alkuvuonna 2014 aloin suunnitella uutta teossarjaa näyttelyyni Galerie Pleikussa (Berliini), kaikki ideani tuntuivat kariutuvan kerta toisensa jälkeen alkumetreillä. Istuin mieli tyhjänä ja olin jo melkein luovuttamassa, kun katseeni osui lappuun – ja kuvat tulvahtivat hetkessä päähäni. Tuo hetki sysäsi alkuun kaksi hyvin erilaista sarjaa, jotka ovat molemmat esillä tässä näyttelyssä: hyvin hentosävyinen ja hiljainen Missä tuuli lakkasi ja sitä kooltaan pienempi ja hieman värikkäämpi Ihmisiä saarillaan. Näyttelyn muut teokset ovat syntyneet Missä tuuli lakkasi ‐sarjan ympärille ja innottamina 2014‐2016, ja olen myös jatkanut työtä kummankin teossarjan kuvien parissa kahden vuoden ajan.

Kuvateoksiani on usein kuvattu surrealistisiksi, mutta itse olen kuvannut teoksiani mielummin nimenomaan sanalla toiseus. En halua avata teosteni kuvamaailmaa selittämällä niitä liikaa, koska itselleni yhtä tärkeä kuin teos itse, on sen tulkinta, jonka kukin katsoja tekee itse – ja haluan jättää sille tarpeeksi tilaa. Yksinäisyyden näistä kuvista voi ehkä lukea, mutta onko se hyvä vai melankolinen tunne, sen jätän kunkin katsojan itse ratkaistavaksi. Ehkä olen ajatellut kuva‐aiheitani jonkinlaisina ympäristöstään irrotettuina hetkinä.

Pigmenttimustevedoskuvani pohjautuvat valokuviin, mutta eivät ole valokuvia. Minulle valokuva on usein lähtömateriaali tai jopa ”pensseli” kuvissani, ja usein se, mitä muut luulevat valokuvaksi, onkin piirrettyä – ja toisinpäin. Esimerkiksi sarjan Missä tuuli lakkasi kuvien ihmishahmoihin olen ottanut mallia vanhoista valokuvista, mutta hahmot on toteutettu mallista piirtämällä, kiinanmusteella. Sen sijaan kuvien ”taustat” ovat monen valokuvan kombinaatioita; meret ja maisemat on rakennettu sekä maisemakuvista että tiskipöydän, lasipullojen ja erilaisten muiden objektien pinnoista otetuista lähikuvista. Osassa kuvasarjoistani, kuten Naisia puussa, valokuvan itsellinen osuus on suurempi, mutta silti minunkin on vaikea muistaa, missä valokuva alkaa ja piirros loppuu ja missä kulkevat ottamieni valokuvien ja kollaasimaisten elementtien rajat.

‐‐‐

Pyrin tekemään hiljaista jälkeä, joka sopivissa kohdissa karjahtaa satunnaisesti, mutta ei huuda koko ajan – ja tähän olen pyrkinyt myös tässä näyttelykokonaisuudessa.

‐‐‐

Yhteystiedot:
Kuva‐ ja mediataiteilija / kuvittelija Päivi Hintsanen
paivi.hintsanen@coloria.net

Päivi Hintsanen, visual & media artist, illustrator


https://www.facebook.com/phintsanen

Teoskuvia: https://picasaweb.google.com/avarataide/PaiviHintsanenMissaTuuliLakkasi1233132016

Lisätietoja ja tiedustelut mediakuvista:
puh. 045 2681022, valvoja.galleriaronga@gmail.com

Galleria Ronga
Rongankatu 1 C 9
33100 Tampere
Avoinna ti-su klo 12-18