SA.Salmela: Valmiustila 19.8.-7.9.2017

Valmiustila_A6_SA.

Työskentelen teemoittain. Teemalla on aina jokin hallitseva väri. Valmiustilan väri on värittömyys: musta, valkoinen, helmiäinen ja käsittelemätön pellava osana akryylimaalausta.

Valmiustila on ihmisiä ja kojeita kuluttava ominaisuus. Kaikki laitteet, radio, puhelin ja tietokone, aina valmiina nopeaan käynnistymiseen. Lenkillä tai reissussa, taiteilija on valmis ottamaan ideoita vastaan. Puhelimeni kamera ilmoittaa: olen valmiustilassa – ota kuva!

Alkuäiti/ Esiäiti/ Pellavapaita -teosten lähtökohtana on suvun vanhin valokuva 1800-luvulta. Kuvassa alkukantaiset henkilöt pellava-asuissaan, nöyrinä ja epäluuloisina, parempaa elämää odottaen. Pellava on maa, kasvun alusta ja maalauksen mahdollisuus.

Vieraskirjat odottavat tyhjinä. Ketään ei ole käynyt; se on taiteilijan onni. Jokainen taiteilija tietää: työrauhaa ei tarjota – se otetaan. Yksinäisyys vailla tarkoitusta on onnettomuus.

Idean löytyminen on lähtökohta. Toteutuksen selkeys ja yksinkertaisuus ovat päämääriä. Pelkistetyimmillään teoksessa on vain pellava ja gesso, pohjamateriaalit vailla väriä. Keskeneräisyyden vaikutelma lisää jännitettä ja antaa tilaa katsojalle. Ihminen on taitava täydentämään näkemäänsä.

Rongan näyttelyyn olen koonnut akryylimaalauksia viiden vuoden ajalta; kaikki teokset ovat ensimmäistä kertaa esillä julkisesti – valmiustilassa kohtaamaan katsojansa.

Linkki mediakuviin: https://goo.gl/photos/oRXHUKC5jdG7xCG78