Juhani Räisänen: Let me fly
MediaKulma 28.1. – 16.2.2023

Juhani Räisänen: Let me fly (still-kuva teoksesta, 2022)

Mediataiteilijana minua kiinnostaa tietokoneen ohjelmointi, ja videoteosteni pohjalla onkin yleensä suuri annos koodia, jonka olen itse valmistanut. Olen työstänyt samaa koodia pitkän ajan kuluessa, ja aina välillä otan sen esille ja työstän jonkin verran eteenpäin. Synnytän maailmoja, jotka voisivat olla todelllisia, ne muistuttavat luonnon prosesseista.

Videoteos Let me fly on syntynyt Actionscript-ohjelmoinnin avulla vuonna 2022. Teos pohjautuu animaatioon, joka tuottaa illuusion lentämisestä, linnun tai lentokoneen siivistä. Animaatiota pystyy ohjailemaan interaktiivisesti, mikä tuo siihen pelillisyyttä tai immersiivisyyttä. Let me fly on yhden pelillisen istunnon tuote, jota olen myöhemmin muokannut, ja lisännyt myös musiikkia.

Juhani Räisänen on helsinkiläinen taiteilija, muusikko ja runoilija. Hän toimii taiteilijajärjestö MUU ry:n puheenjohtajana. Koulutukseltaan Räisänen on taiteen tohtori. Hänen tohtorintutkintonsa Aalto-yliopistoon
koostui sähköisestä soittimesta nimeltä Sormina, jonka puitteissa Räisänen esiintyi eri puolilla maailmaa. Äänisynteesin lisäksi Sorminan avulla pystyi tuottamaan myös videokuvaa.

Kuvataiteilijamatrikkeli: Juhani Räisänen
Instagram: Juhani Räisänen