Sanna Saarreharju: Ghastly Feelings
PikkuGalleria 15.2. – 5.3.2023

Sanna Saarreharju: Bloodletting Sisters Co., keramiikkakokonaisuus, 2022, lasitettu keramiikka

Öisin pimeys sai huoneeni varjot heräämään eloon. Muumien Mörkö aiheutti painajaisia ja Scooby Doo-elokuvan kissaihmiset veivät yöuneni moneksi päiväksi. Noidan Käsikirjan kuvitukset ja tarinat kulkivat mukanani monta vuotta.

Pimeän ja hirviöiden pelko väritti lapsuuttani, kuten niin monen muunkin ihmisen. Lapsena koin, että niissä kulminoitui pahuus.

Vanhemmiten aloin löytää kauhukirjallisuudesta sekä -elokuvista, ja niihin liittyvistä hirviöistä enemmän sävyjä. Lempikertomukseni olivat sellaisia, joissa tarinan hirviön annettiin tuntea ja näyttää tunteita. Kauhukertomuksen ei annettu olla mustavalkoinen. En myöskään enää nauttinut elokuvista ja kirjoista, joissa pahuus eristettiin johonkin epäinhimillistettyyn olentoon, joka näytettiin pahan ruumiillistumana. Koin, että ei voi olla täydellistä pahuutta. Myös pahuuden kuvaus, joka usein eristetään ihmisten sijaan erilaisiin entiteetteihin, häiritsi minua.

Koen, että moni kauhutarina peilaa kertojaansa ja kuulijaansa/näkijäänsä. Pelkomme tarinoiden hirviöistä heijastelee usein pelkoamme monista muista asioista, kuten yksin jäämisestä, eristämisestä ja eristäytymisestä, tuntemattomasta, muuttumisesta, sairastumisesta, kuolemasta. Siitä, että meitä ei ymmärretä.

Tähän näyttelyyn halusin tuoda tunteita sekä taruolentoja, jotka moni saattaa luokitella hirviöiksi. Kummituksia, vampyyrejä, kissaihmisiä, varjo-olentoja, luurankoja. Teosten taustalla ei ole pelko, vaan syvä kiinnostus taruihin, sekä pohdinnat siitä mikä tekee hirviön. Tarinoiden hirviöitä ei ole. Vain me olemme oman elämämme hirviöitä, sekä hyvässä että pahassa.

Sanna Saarreharju (s. 1989) on tamperelainen kuvataiteilija, joka valmistui Tampereen ammattikorkeakoulun kuvataiteen koulutusohjelmasta 2016.

Keskittyen kuvanveistoon, Saarreharjun ominaisimmat työskentelymateriaalit ovat tekstiili sekä savi. Materiaaleista syntyy yleensä olentoja sekä yksilöitä, joissa yhdistyy leikkisyys, värikkyys sekä tapittavat silmät.

sannasaarreharju.com
Instagram: Sanna Saarreharju